Bewegen en bewogen worden
In deze gevoelsmatige wisselwerking ontmoeten we elkaar




“Heel verrassend als je ziet hoe dit werkt. Ik hoef haast niets te doen!” (vrijwilliger Hospice)




Meer weten over Haptonomie voor zorgverleners?
Bekijk de website www.haptonomievoorzorgverleners.nl

Haptonomie voor zorgverleners

Als je naar Frankrijk gaat is het handig als je Frans spreekt. Als je voor iemand zorgt, is het handig als je de non-verbale taal van het lichaam verstaat en spreekt. Communicatie bij verzorgen en verplaatsen verloopt dan een stuk gemakkelijker.

Samen bewegen in plaats van tillen

Als je voor een ander zorgt, dan weet je dat het heel zwaar is om te tillen. Gelukkig is er een alternatief. Het kan anders en lichter. Je kunt als zorgverlener leren om de ander uit te nodigen om in beweging te komen. Bijvoorbeeld als je hulp wilt geven bij lopen of bij het opstaan uit een stoel. Je gebruikt hierbij je voelend vermogen. Dit voelend vermogen, de tastzin, hebben we allemaal en we kunnen dit verder ontwikkelen. Samen bewegen is voor jou lichter dan tillen, maar het is ook voor degene voor wie je zorgt prettiger. Diegene kan meewerken en voelt zich als mens respectvoller behandelt. Niemand wil immers een loodzwaar pakketje zijn?

Leren door ervaren

Samen bewegen, ook wel genoemd ‘haptonomisch verplaatsen, leer je door te onderzoeken, door te oefenen en te ervaren. Deze workshop is dan ook heel praktisch, met veel ruimte voor eigen inbreng van deelnemers en uitwisseling van ervaring.

Voor wie?

De workshop is bedoeld voor iedereen die meer wil weten over Haptonomie. Het is echter speciaal waardevol voor mensen die werkzaam zijn in de zorg of die in hun privé leven zorg dragen voor een familielid of vriend(in).

Aanmelden

Heb je belangstelling, meld je dan aan via het contactformulier.  Ik laat je vervolgens weten wanneer de eerstvolgende workshop gepland staat. Ik kan de workshop ook op locatie verzorgen voor jou en je collega’s.

Voor een training ‘Haptonomisch verplaatsen’ (4 dagdelen) kun je je aanmelden via de website ‘Haptonomie voor zorgverleners’ www.haptonomievoorzorgverleners.nl

Artikelen
Onder de tab ‘artikelen’ vind je diverse publicaties over dit onderwerp.