Ben jij ergens onderweg in je leven het contact met je oorspronkelijke voelende vermogen kwijt geraakt?

Ben je gaan vertrouwen op je denken en pieker je je suf hoe je de problemen in je leven kunt oplossen?

Is het leven zwaar voor je geworden en is dat voelbaar in lichamelijke pijn en ongemak?

Kun je moeilijk meer slapen en ontspannen?

Wellicht is haptotherapie dan iets voor jou.
Wil jij
• een gratis kennismaking
• een afspraak voor een intakegesprek
• deelnemen aan een workshop
• dat ik contact met je opneem
Haptotherapie

Als leven pijn doet

Voelen (tasten) kunnen mensen al hun hele leven. Het is zelfs een voorwaarde voor leven en overleven. Toch zijn veel mensen het contact met dit vermogen kwijt geraakt. Geleidelijk zijn we dan meer gaan vertrouwen op ons denken. Vaak liggen hier teleurstellende en traumatische gebeurtenissen aan ten grondslag.
We hebben in ons leven, wellicht zelfs al tijdens zwangerschap en geboorte, meegemaakt dat we niet welkom waren. Gevoeld dat er geen liefdevolle bevestiging was van ons als mens, precies zoals we zijn. In moeilijke situaties hebben we geen onvoorwaardelijke acceptatie en steun ervaren. We hebben als kind met volwassenen geleefd die niet in staat waren om ons dat te geven. Wellicht is ons zelfs moedwillig pijn gedaan. Zo is voelen pijnlijk geworden en zijn we ons terug gaan trekken in ons hoofd, in ons denken. We hebben strategieën ontwikkeld om te overleven. Ieder op een eigen manier: lief en behulpzaam zijn, je best doen en hard werken, rationaliseren, kritisch zijn en anderen de schuld geven. Dit zijn patronen en maskers geworden, die voor onszelf zo vertrouwd zijn geworden, dat we ze vaak niet meer als zodanig kunnen herkennen. Ze zijn ons vertrouwd als een tweede huid en zijn ook in ons lichaam opgeslagen.

Affectieve bevestiging

In haptotherapie kan het oorspronkelijke voelende vermogen weer tot leven komen. De bevestigende, accepterende, liefdevolle aanraking van mij als therapeut herinnert jou als cliënt er aan wie je in wezen bent. Iets in jou is dit nooit vergeten. Zo groei je in de loop van de therapie in basaal zelf-vertrouwen: dat je mag zijn wie je bent en dat je in de basis goed bent. Vanuit deze basis kun je jezelf vrij ontwikkelen en opnieuw ontdekken wat je echt wilt in je leven.

Werkwijze

Haptotherapie is een proces van bewustwording en ontwikkeling. Voor elke cliënt is de weg uniek. Als therapeut sluit ik aan op jouw vraag en ontwikkelingswens. Ik gebruik hierbij directe aanraking op de behandelbank, maar ik kan ook je voelend vermogen stimuleren in de interactie van een gesprek en door ervaringsoefeningen met mij en met diverse materialen. Onder alles ligt het affectieve, persoonsgerichte contact. Aan dit contact, in de gevoelsmatige wisselwerking met mij als therapeut, kun jij jezelf ont-dekken en ont-wikkelen.